Satu
jenis ulam atau sayur yang mendapat perhatian sekarang ini ialah Bayam Brazil. Ia
mudah ditanam dan hidup subur.
Daun Bayam Brazil tidak berlendir.
Rasanya juga rangup. Oleh itu, sayuran ini sesuai dijadikan ulaman. Selain itu,
Bayam Brazil juga sesuai utnuk dijadikan bahan masakan seperti salad, masakan
tumis, sup atau sayuran di dalam masakan barat.
Masyarakat di Brazil mengamalkan
makan secara mentah bersama tomato, bawang putih dan cuka. Disebabkan ia banyak
ditanam dan dimakan penduduk Brazil, maka sebab itu ia dikenali Bayam Brazil.
Selain dapat dijadikan hidangan yang lazat, Bayam Brazil sangat
berkhasiat untuk kesihatan kita. Bayam Brazil dapat melawan kanser, mengekalkan
kesihatan mata, sumber vitamin K dan juga dapat menguatkan tulang.
Bagi mereka yang ingin berdiet,
Bayam Brazil dapat menurunkan berat badan. Selain itu, spesies tumbuhan sayuran
ini juga dapat meningkatkan sistem imunisasi badan, membantu sistem penghadaman
dan mengelakkan daripada sembelit.
Mengamalkan memakan bayam brazil
juga dapat membantu melancarkan darah, mencegah anemia, mengatasi masalah gusi,
nutrisi yang baik untuk pembesaran, mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan
mulut dan mengikat kalsium.
Bagi wanita yang mementingkan
kecantikan wajah pula, amalan memakan Bayam Brazil dapat mencegah penuaan pra
matang dan mengekalkan awet muda. Bagi wanita yang hamil pula, pengambilan
Bayam Brazil dapat mengekalkan kesihatan ibu mengandung.
No comments:
Post a Comment