Keenakan dan khasiat apel memang
terkenal. Ia diminati
penduduk seluruh dunia biarpun hanya ditanam atau diperoleh di negara tertentu
saja.
Epal (Malicus domestica) merupakan tumbuhan
buah yang memiliki rasa manis dan masam. Kulit buah ada yang merah, hijau dan
kuning mengikut jenisnya.
Epal tumbuh dengan subur di kawasan iklim
sejuk. Bagaimanapun, terdapat jenis epal yang subur di kawasan di Asia Tengah
bercuaca tropikal panas.
Buah epal mengandung berbagai vitamin dan
mineral yang semuanya berfungsi untuk memberikan kebaikan kepada kesihatan.
Epal mengangung flavonoid, polifenol dan
vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan untuk melindungu tubuh dari
bakteri dan virus.
Kandungan beta-karoten (Vitamin A) di dalamnya
mampu melawan sel kanker dan menurunkan kolesterol. Terdapat juga vitamin B
kompleks seperti tiamin, riboflavin dan piridoksin.
Khasiat atau kebaikan makan epal
- Antipenuaan dan antikedut.
- Membantu menghalang jangkitan selsema.
- Menganjal, melembabkan dan mencerahkan kulit
- Mengurangkan selulit
- Mengurangkan masalah keguguran rambut
- Meningkatkan kadar metabolisma badan
- Membantu penyingkiran toksin
- Membantu mengurang masalah tekanan darah
tinggi
- Membantu mengekalkan dan menstabilkan tahap
kolestrol
- Sesuai untuk pesakit diabetes dan darah tinggi
- Membantu menghilangkan migraine dan resdung.
- Menghilang masalah sembelit
- Meningkatkan tahap kesihatan mata
- Diet untuk kekal berat badan unggul.
- Mengekalkan kesihatan jantung
- Mengubati penyakit lelah atau asma
- Mencegah Alzheimer
- Meningkat kekebalan tubuh terhadap sarangan penyakit.
- Mencegah buasir
No comments:
Post a Comment