Penggunaan
cecair suntikan ke dalam makanan mentah berdaging bukanlah satu perkara baru.
Ia dikenali sebagai teknik ‘plumping’.
Peniaga
yang ingin mengaut keuntungan dengan menipu ini mrnyuntik cecair gram, stok
ayam dan bahan kimia ke dalam ayam kerana ingin mengekalkan kesegaran dan
rasanya.
Mengikut
undang-undang jika peniaga melakukan perkara ini mereka harus menyatakan kepada
pengguna.
Namun
ada peniaga yang tak jujur dan menggunakan kaedah ‘plumping’ ini untuk mengaut
untung berlipat kali ganda.
Air
disuntik di bahagian dada, paha dan punggung. Keadaan ayam yang disuntik kelihatan
segar dan lebih besar.
Berikut
merupakan tips untuk mengesan daging ayam yang telah disuntik dengan air:
-
Daging mengecut apabila dimasak.
-
Kulit ayam kelihatan berkilat dan tidak kesat.
-
Air bergenang di tempat ia diletak.
-
Air keluar dengan banyak apabila dimasak.
-
Air menitis dengan banyak ketika diangkat atau digantung.
No comments:
Post a Comment