Budak-budak
dahulu suka makan buah senduduk. Buah senduduk atau dikenali juga keduduk berwarna
coklat, berbentuk seperti cawan, berangkai dan mengandungi banyak biji berwarna
hitam serta rasa manis. Buah keduduk muda pula dijadikan ‘peluru’ senapang
getah.
Rasanya
budak sekarang tidak lagi makan buah keduduk. Bahkan, pokok senduduk pun mereka
tidak kenal.
Senduduk
merupakan pokok belukar kecil lazimnya didapati di kawasan tanah lapang,
kawasan terbiar dan juga di tepi jalan.
Pokok senduduk merupakan tumbuhan renek kecil dan bercabang. Boleh tumbuh sehingga 3 meter
tinggi.
Daunnya berbentuk ringkas dan panjang boleh mencapai
sehingga 7 cm. Daunnya hijau, tekstur kasar, ditutupi dengan bulu-bulu halus.
Bunganya besar dan boleh mencapai 5-7 cm l
Tumbuhan
ini boleh dibiak dengan mudah melalui biji benih. Selepas 2 minggu, biji benih
di tapak semaian akan cambah. Pokok ini boleh dipindahkan ke lapangan selepas 6
minggu.
Pokok
senduduk dapat menyesuaikan dalam semua keadaan tanah dan memerlukan cahaya
matahari.
Daun
dan pucuk senduduk secara tradisinya dimakan untuk memulihkan cirit-birit. Di
Malaysia, daun senduduk yang dibuat ubat pupuk digunakan untuk mencegah
parut-parut luka kesan daripada kelemumur atau cacar.
Air
rebusan akarnya digunakan untuk melegakan sakit gigi, melembutkan kaki dan
mengurangkan kembung perut.
Manakala air rebusan daun dan akar diminum untuk
rawatan selepas bersalin.
Gambar buah senduduk yang telah masak.
No comments:
Post a Comment