Justeru, makanan 'kaya' berkolestrol perlu dijauhkan. Manakala jika ia telah
berada di dalam badan, perlu dikeluarkan segera sebelum ini memberi kesan buruk
kepada kesihatan yang boleh membawa maut.
Kolesterol ialah bahan
berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam
badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama
kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.
Kolesterol
pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan,
kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh
protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil “chylomicron”.
Hati
mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan
kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah.
Selepas
makan, hati mengeluarkan “chylomicron” daripada peredaran darah.Di antara waktu
makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran
darah.
Kolesterol
tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas
yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam
darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau
lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).
Kolesterol
LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah,
dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai
kolesterol baik.
Seseorang
individu terdedah kepada serangan jantung apabila dia mempunyai kolesterol LDL
yang lebih tinggi daripada kolesterol HDL.
Lipoprotein
LDL menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan
bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolesterol. Lama-kelamaan, plak
kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin
sempit, satu proses yang dipanggil “atherosclerosis”.
Arteri
koronari membekalkan darah dan oksigen kepada otot jantung. Bila arteri
koronari menyempit disebabkan “atherosclerosis”, ia tidak mampu membekalkan
darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung.
Kekurangan
oksigen ke otot jantung menyebabkan dada sakit, juga ketulan darah dalam arteri
yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada kematian otot jantung
(serangan jantung).
Zarah
kolesterol HDL menghalang proses “atherosclerosis” dengan menarik kolesterol
daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk dibuang
menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada dinding arteri
oleh zarah kolesterol LDL.
Pemeriksaan tahap kolestrol di dalam badan perlu kerap dilakukan bagi
memastikan kandungannya tidak berada pada tahap tinggi. Pemeriksaan boleh
dilakukan di hospital, klinik mahupun makmal bertauliah. Jangan pandang
mudah ancaman kolestrol. Bertindak sebelum terlambat.
No comments:
Post a Comment