Masak sedikit-sedikit adalah kaedah dilakukan seorang
pengusaha restoran menyediakan masakan ikan patin tempoyak, di Bendang Morak,
Wakaf Bharu, Kelantan. Pengusaha itu yang dikenali Uncle Dak menjelaskan dia tidak
akan dimasak banyak-banyak sekaligus. sebaliknya, masak dalam kuantiti
sederhana sahaja setiap kali memasak.
Kaedah itu bagi menjamin kesegaran dan keutuhan isi ikan
supaya konsisten. Dengan kaedah itu, ketulan potongan daging ikan tidak pecah kerana
terlalu lama berada di dalam periuk.
Beliau menjelaskan, kualiti ikan patin dibeli dari Jerantut
yang digunakan di restorannya boleh lama berendam dalam kuah kerana tektur
isinya yang lebih pejal kurang lemak. Kebarangkalian untuk isi lerai itu
rendah. Masih kekal tekstur isinya. Sebab itulah lebih sedap dimakan.
No comments:
Post a Comment