Siput baruh memang ada penggemarnya.
Rasanya unik, labih-lebih lagi jika digulai mengikut menu kegemeran seperti
gulai lemak daun kadok. Nama siput baruh digunakan kerana siput itu banyak
ditemui di kawasan baruh. Baruh dalam dialek Kelantan ialah paya atau sawah
padi.
Ukuran siput baruh lebih kurang sebesar ibu
jari, tetapi disebabkan permintaan yang tinggi sehingga tidak sempat membesar,
ukuran yang dijual biasanya lebih kecil. Namun, ia tidak menghalang peminat
siput baruh untuk menikmatinya biarpun ukuran isi kecil dan sukar untuk disedut
keluar.
Siput baruh yang ingin digulai perlu
dibersihkan betul-betul kerana terdapat “lumut” dan kekotoran melekat pada cangkerang.
Selepas dicuci, bahagian ekor atau hujung cangkerang perlu dipotong bagi
memudahkan proses menyedut isi ketika hendak makan.
Bahan organik yang berada di dalam baruh,
sawah atau sungai menyimpan rahsia permakanan siput baruh. Lendir siput baruh mempunyai
khasiat untuk membendung keluarnya darah dari luka akibat terkena parang atau
benda tajam lain.
Selain itu amalan memakan siput baruh dapat
menghindarkan daripada penyakit buasir, dan mampu meningkatkan kolagen dalam
tubuh untuk kulit menjadi halus.
Sebab itulah nenek moyang kita dahulu amat
suka memakan siput baruh kerana dengan mengamalkan memakan siput sedut ini
dapat menjaga kesihatan tubuh dan kecantikan luaran.
No comments:
Post a Comment