Monday 4 November 2019

MANFAAT KHASIAT BAYAM BRAZIL

Satu jenis ulam atau sayur yang mendapat perhatian sekarang ini ialah Bayam Brazil. Ia mudah ditanam dan hidup subur.

Daun Bayam Brazil tidak berlendir. Rasanya juga rangup. Oleh itu, sayuran ini sesuai dijadikan ulaman. Selain itu, Bayam Brazil juga sesuai utnuk dijadikan bahan masakan seperti salad, masakan tumis, sup atau sayuran di dalam masakan barat.

Masyarakat di Brazil mengamalkan makan secara mentah bersama tomato, bawang putih dan cuka. Disebabkan ia banyak ditanam dan dimakan penduduk Brazil, maka sebab itu ia dikenali Bayam Brazil.

Selain dapat dijadikan hidangan yang lazat, Bayam Brazil sangat berkhasiat untuk kesihatan kita. Bayam Brazil dapat melawan kanser, mengekalkan kesihatan mata, sumber vitamin K dan juga dapat menguatkan tulang.

Bagi mereka yang ingin berdiet, Bayam Brazil dapat menurunkan berat badan. Selain itu, spesies tumbuhan sayuran ini juga dapat meningkatkan sistem imunisasi badan, membantu sistem penghadaman dan mengelakkan daripada sembelit.

Mengamalkan memakan bayam brazil juga dapat membantu melancarkan darah, mencegah anemia, mengatasi masalah gusi, nutrisi yang baik untuk pembesaran, mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan mulut dan mengikat kalsium.

Bagi wanita yang mementingkan kecantikan wajah pula, amalan memakan Bayam Brazil dapat mencegah penuaan pra matang dan mengekalkan awet muda. Bagi wanita yang hamil pula, pengambilan Bayam Brazil dapat mengekalkan kesihatan ibu mengandung. 

No comments:

Post a Comment