Kundur (Benincasa
hispida) adalah sejenis tumbuhan menjalar dari keluarga
Cucurbitaceae yang dipercayai berasal dari Asia Tenggara tetapi kini telah
di tanam di seluroh dunia.
Tumbuhan ini sama dengan
timun, tembikai dan keluarga cucurbit yang lain adalah dalam keluarga sayuran
cuma kundur mengeluarkan buah paling besar di antara keluarga cucurbit.
Tanaman kundur di Malaysia
bukan menjadi tanaman yang popular kerana ia kurang permintaan di pasaran
domestik.
Tanaman kundur menghasilkan
buah yang digunakan sebagai sayuran dengan memotong dadu atau 'slice' yang
dimasak sebagai sup air.
Kaum Cina merupakan paling
suka dengan kundur di mana buah kundur yang memasak atau mengukus (steam) buah
kundur bersama daging, udang, cendawan, biji lotus dan rebung.
Terdapat juga buah kundur
yang dijadikan 'candy' manis dengan memasaknya dengan gula dipanggil sebagai
'tangkwe'.
Produk ini mudah didapati
di pasaran domestik dan ia juga amat sering dimasukkan sebagai salah satu
ramuan dalam air batu campur (ABC).
Halwa buah kundur yang
dimaniskan ini amat mudah diproses sebagai menambah pendapatan daripada
industri asas tani.
Pucuk dan daun muda kundur
juga dimakan sebagai sayuran segar. Biji kundur dikeringkan dan diproses untuk
dijadikan makanan ringan yang dipanggil sebagai 'kuaci'.
Dari segi perubatan
didapati buah kundur dapat menyejukan suhu badan dan baik untuk sistem
penghadaman serta mereka yang menghidapi masalah kencing manis..
Buah Kundur berbentuk bulat
lonjong berwarna hijau atau keputihan yang berbulu ketika muda dan licin
apabila hampir matang. Buah Kundur mampu membesar dengan berat sehingga 10-15
kg sebiji.
Buah kundur ada lapisan
seperti lilin pada kulit dan mempunyai isi berwarna putih yang kenyal dan rasa
yang tawar tidak seperti tembikai yang manis dan sedap dimakan segar. Biji
kundur banyak bersaiz kecil di bahagian tengah buah.
Kundur ditanam menggunakan
biji benih. Bubuh 2 biji benih satu lubang yang mana baja organik sesuai
digunakan untuk penyediaan tanah.
Buah kundur akan dituai
mengikut peringkat kematangan dan tujuan pemasaran. Bagi petani yang menanam
kundur keliling rumah dan hendak petik muda untuk dibuat sayur boleh petik
kundur seminggu selepas proses anthesis. Buah yang matang akan dituai 100-160
hari selepas menanam di ladang.
Sebenarnya untuk memilih
buah kundur muda dan matang sukar dilakukan jika berpandukan kepada bentuk dan
saiz buah. Cara mudah untuk mengenali buah sudah matang ialah di bahagian kulit
terdapat debu keputihan seperti berlilin. Manakala buah muda berwarna hijau
tanpa debu keputihan itu.
Buah muda tidak tahan lama
tetapi buah matang tahan hingga beberapa minggu kerana lapisan lilin membantu
menghalang serangan organisma perosak dan dijaga dengan cara baik.
No comments:
Post a Comment