Muharam dipanggil bulan asyura, sura, suro
atau bubur asyura. Paling banyak orang membuat sura pada 10 Muharam. Sejarah
bubur asyura adalah memperingati hari Nabi Nuh selamat mendarat setelah 40 hari
mengharungi bah (banjir) besar melanda.
Diceritakan bahawa, ketika mana bahtera
Nabi Nuh berlabuh di Bukit Juudi pada ‘Hari Asyura’. Sesampainya di daratan
Nabi Nuh bertanya kepada pada umatnya: “Masih adakah bekalan pelayaran
yang tinggal untuk dimakan?” Kemudian mereka menjawab: “Ada ya Nabi”.
Berkatalah Nabi Nuh kepada pengikutnya: “Himpunkan apa yang kamu miliki
daripada makanan yang lebih-lebih”. Maka, dibawalah satu genggam daripada
kacang baqila iaitu kacang ful (kacang poi) dan satu genggam kacang adas, baruz
dan hinthoh dan tepung sehingga menjadi tujuh jenis biji-bijian yang dimasak.
Maka berkatalah Nabi Nuh: “Masaklah
sekaliannya kerana kamu sudah mendapat kesenangan sekarang”.
Maka terciptalah satu santapan yang lazat.
Itulah bubur ‘Asyura’. Kemudian Nabi Nuh memerintahkan untuk diagih-agihkan
kepada semua yang ada.
Berdasarkan kepada kisah inilah kita
mengenali bubur Asyura, iaitu bubur yang dibuat untuk menghormati ‘Hari Asyura’
yang diterjemahkan menjadi ‘bubur untuk kesejahteraan’.
Bubur Asyura merupakan perlambangan rasa
syukur manusia atas keselamatan yang selama ini diberikan oleh Allah SWT.
Namun, sebenarnya tidak ada tarikh ditetap
untuk membuat suro. Bila-bila masa pun boleh. Tidak ada masa sunat, makruh atau
haram. Begitu juga tentang bahan untuk membuat suro. Macam-macam resipi boleh
dicipta. Apa yang penting kita dapat membuatnya dan merasai kenikmatan suro
yang biasanya tidak ada pada masa-masa lain.
No comments:
Post a Comment